Hej och välkommen till våra nyheter!

Här kan du läsa det vi publicerat och om du inte vill missa något framöver, kan du enkelt prenumerera på vårt nyhetsbrev här på sidan.Hur vi hanterar din info hittar du här

Stauning Whisky skapar sin dyraste Whisky någonsin - kommer med en dansk designstol

Det prisbelönta danska destilleriet Stauning Whisky lanserar sin dyraste whisky hittills. Endast 250 flaskor tillverkas och priset är 130 000 SEK. I gengäld kommer flaskan med en av Finn Juhls nylanserade Whiskystolar, numrerade 1-250.

De nyfikna whiskymakarna från det västjländska destilleriet Stauning Whisky inleder ännu ett otraditionellt samarbete och lanserar sin hittills dyraste whisky – den speciella single malten Stauning ”Whisky Chair” Peat. Endast 250 flaskor tillverkas och varje flaska kostar 130 000 SEK. Med en orimlig prislapp kan du behöva sätta dig ner – men som tur är kommer varje flaska med en väldigt speciell stol designad av den danske möbelarkitekten Finn Juhl.

Den tidigare outgivna ”Whisky Chair” från 1948 produceras nu för första gången av House of Finn Juhl för att komplettera whiskyn i begränsad upplaga från Stauning och ett speciellt handblåst whiskyglas av den danske glasblåsaren Mikkel Yerst.

”Det är ingen hemlighet att vi älskar allt som har med whisky att göra. När vi fick möjligheten att utveckla och producera en whisky till en whiskystol kunde vi omöjligt säga nej. Det finns också en speciell lokal betydelse, eftersom House of Finn Juhl är en av våra grannar i Ringkøbing”, säger Alex Munch, medgrundare av Stauning Whisky.

Specialutgåvan är en torvrökt single malt whisky lagrad på Amarone vinfat och den begränsade mängden 250 flaskor är numrerade i sekvens med de första 250 sålda stolarna.

”Vi har en lång historia med Finn Juhl – när prins Henrik besökte oss 2016 satt vi i Finn Juhl-stolar och hade en trevlig whiskyprovning. Det är den perfekta matchningen för båda företagen eftersom vi båda är starkt förankrade i Västjylland och vi vädjar till människor som gillar kvalitet, säger Alex Munch.

 En designstol skapad för whisky

 Möbelarkitekten Finn Juhl är en av de mest framstående figurerna inom dansk design och står bakom flera tidlösa klassiker. 1948 designade han Whiskey Chair – skapad för att dricka whisky – komplett med ett litet utfällbart bord. Finn Juhl presenterade stolen på Snedkerlaugets utställning, men stolen upplevdes som för extravagant och kom därefter inte i produktion.

”För oss är det helt enkelt extraordinärt att Finn Juhl designat en stol som innehåller ett glas whisky på detta sätt. Det säger allt att veta om honom. Han designade fritt, utan att tänka på den kommersiella aspekten av sina skapelser”, säger Hans Henrik Sørensen, medgrundare av House of Finn Juhl.

När Finn Juhls hus bestämde sig för att återlansera stolen lånade de en av stolarna på utställningen 1948 av den japanske professorn och möbelsamlaren Noritsugu Oda. På så sätt kunde stolen mätas och jämföras med Finn Juhls ursprungliga designritningar.

De första 250 sålda stolarna kommer att numreras och stolen kommer med både whiskyn i begränsad upplaga från Stauning Whisky och ett munblåst whiskyglas av Mikkel Yerst.

Whiskystolen, flaskan och glaset presenteras onsdagen den 15 juni kl 14.30-17.00 i House of Finn Juhls showroom i Köpenhamn, Gothersgade 9.

Fakta

De 130 000 SEK är ett vägledande pris. Det exakta priset beror på materialvalet.

Den speciella whisky- och whiskystolen kan endast köpas genom de officiella Finn Juhl-återförsäljarna finnjuhl.com/retailers